Blandade bilder, filmer och artiklar

Eftersom jag genom åren oftast jobbat med företagsinterna och/eller konfidentiella insatser så finns det sällan bilder. Nu har jag jobbat som konsult sedan 2007 så det har ändå blivit en del öppet också. Här har jag samlat några insatser jag gjort som det finns bilder och filmer till, som jag fått ok på att använda, och lite annat om mig. Ett varierat axplock, för så jobbar jag; med det jag tycker är viktigt, roligt och som engagerar mig.

Föreläsning om kommunikation

Business & Professional Women (BPW) hade förbundskongress förlagt i Jönköping. Jag fick äran att avsluta kongressen med att föreläsa om hjärnan och vår mellanmänskliga kommunikation. Ett alltid lika roligt ämne! April 2024.

Föreläsning om mod

Eventet "8 mars - Internationella Kvinnodagen" med temat "Mod och Företagande" i Jönköping. Min del i eventet var att hålla en inspirations- och peppföreläsning i syfte att öka modet både att leva sitt eget liv och att våga satsa exempelvis på att bli företagare. Angeläget ämne! Mars 2024.

Utvecklande Ledarskap

Ing-Marie Bergqvist, Directa, och jag har här hållit utbildning i Försvarshögskolans koncept Utvecklande Ledarskap. Roligt! Jag illustrerar lite som Kurt Olsson när jag utbildar... här föreställer det olika sätt att spränga komfortzonen, det ser du väl? Så roligt när deltagarna känner som i ordmolnet när de efter tre långa, tuffa dagar avslutar kursen på fredagskvällen. Oktober 2023.

Variationen under en vecka

"Vad gör du som konsult hela dagarna?" Här en vecka med öppna insatser av olika slag. Överst till  vänster håller jag föreläsning på tema varumärke på Starta Eget-kurs i Nässjö och nederst till vänster föreläsning på samma tema på Starta Eget-kurs i Eksjö. Överst till höger står jag på mässan "Elmia Nordic Rail" för att berätta om vår innovation Vilicus Moneo, en app/gränspunktsdetektor för järnvägens spårgående fordon. Detta ihop med Tydal Systems AB som vi samäger appen med. Nederst till höger är jag ute som underkonsult till KC Group Leadership Development AB och håller workshop i Kronoberg med ett åtta chefer för att öka deras samverkan.
Jag har ett väldigt roligt och varierande jobb och det gillar jag! 
Oktober 2023.

Föreläsning om drivkrafter och beteenden

Här föreläser jag för nätverk om drivkrafter utifrån verktyget Motivator och kommunikation och beteenden utifrån DISC och fyller på med svar på frågor kring beteenden och hur vi människor fungerar. Ett alltid lika roligt ämne. Vet du vad som driver dig och därmed ger dig energi och vad som inte alls driver dig och därför dränerar dig? Oktober 2023.

 

Intervju om vår innovation

Min make Michael Carlsson och jag driver företag ihop. Inom ramen för Solberga Idéer AB tar vi fram nya innovationer med utlånad arbetstid från Solberga station AB (två av våra bolag). Här är en artikel med fokus på att våga skapa "ett inkubatorsföretag". Här är en annan artikel med mer järnvägsfokus. Båda artiklarna med anledning av att vi släppte vår app Vilicus Moneo för spårgående arbetsfordon på järnvägen. Juni 2023.

Föreläsning om coaching

En kväll för mentorer inom nätverket Business & Professional Women (BPW) om coaching och det coachande förhållningssättet inklusive pass om hur vi människor och vår hjärna fungerar. Syftet var att ge dem perspektiv och verktyg att använda i mentorsrollen. November 2022.

Panelsamtal om kvalitetsarbete

På YH-dagen var jag inbjuden att delta i ett panelsamtal om kvalitetsarbete generellt och kring YH-utbildningar i synnerhet. För mig var det viktigt att lyfta vikten av att jobba med förbättringsarbete med fokus på vision och framtid. När det gäller utbildning handlar det om att inte bara utbilda för behov här och nu utan för framtida behov i yrke och arbetsliv. April 2022.
 

Föreläsning för personlig utveckling

Event i Vetlanda på Internationella Kvinnodagen. Min insats var en föreläsning på temat personlig utveckling och sex ting att göra och ta med sig på den resan. Arrangör: Business & Professional Women (BPW). Mars 2022.

 

Om kompetensförsörjning tågtekniker

Nordic Infracenter arrangerande Järnvägsfrukost. Det här passet handlar om hur situationen ser ut i nutid och framtid ut, avseende kompetensförsörjning och kompetensutveckling av tågtekniker. Talar gör Hans-Inge Almgren, Framtidens Järnväg, och  Michael Carlsson och jag (här representerandes Solberga station AB). Här på Youtube finns film där du ca 7,5 minuter in ser mitt inspel som sedan håller på i ca 6 minuter (till ca 13 min in i filmen), sedan tar Michael Carlsson över och jag återkommer 22 min in i filmen. Oktober 2021.

 

Föredrag om mänskliga faktorn

Nordic Infracenter arrangerande Järnvägsfrukost där jag och min kollega Michael Carlsson talade om järnvägslagstiftningens ökade fokus på mänskliga faktorn. Här på Youtube finns film för den som antingen vill se undertecknad "in action" eller som vill veta mer om nya järnvägslagstiftnings fokus på den mänskliga faktorn, eller båda två alternativen i ett. Ca 5 min in i inspelning finns ca 18 min långt föredragSeptember 2020.

 

Gäst i podd

För att prata på temat "Det är ditt liv" blev jag inbjuden till podden "Viktigt på riktigt - Haraldsdotter & Kensén". Podden finns att lyssna på här. Viktigt ämne. Mitt första och hittills enda poddeltagande. Maj 2020.

 

Ledarskapsutbildning

Under två månader genomförde jag utbildning inom ledarskap med 50-talet produktionsledare respektive teamledare på FläktGroup i Jönköping. På bilden ses en pågående dialog med produktionsledare kring vad som kännetecknar goda prestationer i ledarskap och i medarbetarskap. Februari 2020.

 

Besök i verksamheten

När jag ska göra insatser ute hos kund så sätter jag mig in i styrande dokument och jag besöker också gärna verksamheten. Här är jag ute på industri och besöker en av Hydro Extrusion Sweden AB:s fabriker inför insats i team. Det gäller att klä sig för uppgiften. Maj 2019.

Artikel om gemenskap

Roligt att bli intervjuad om ämne jag tycker är viktigt. Åkte du med Krösatågen under perioden så fann du tidningen ”Lingonet” och hela det numret var på tema gemenskap. November 2018.

 

Föredrag om DISC

Säga vad man vill om DISC men det är en bra modell att använda när man vill väcka dialog kring kommunikationsbeteenden. Jag är alltid noga med att poängtera två saker: 1) Ingen människa "är en färg" - vi är alla komplexa varelser och DISC handlar enbart om visade beteenden, inte psykologi. 2) All utveckling börjar med en själv, även träningen i att anpassa sin kommunikation. Här är det Eksjö.nu och TUFF landsbygd på Filmbyn i Mariannelund som fick en föreläsning om DISC, efter att de som så önskat också gjort individuella anlyser. Roligt hade vi. På eksjö-nu:s Facebooksida finner du ca 1 min ur föreläsningen. September 2018.

 

En dag för ledare

Rotary i distrikt 2380 anordnade RYLA (Rotary Academy for Young Leaders) och jag höll kurs med dessa ledare en dag på temat ledarskap, kommunikation och självinsikt. Mars 2018.

 

Kurs i kommunikation

Sävsjö Näringsliv AB stod arrangör och jag höll kurs en halv dag på tema kommunikation för 16 deltagare. Gott engagemang! Alltid kul ämne! April 2017.

 

Arbetsmiljöutbildning

Under ett antal år utbildade jag årligen alla nytillkomna chefer, ledare och arbetsmiljöombud i arbetsmiljö hos en av mina kunder. (Det var under en period då förändringar var stora så att det alltid var ett gäng varje år.  Numera är det färre som ska utbildas så de genomför inte företagsinterna utbildningar utan deltar på öppna kurser i stället.) Stora och ibland komplexa frågor som avhandlas både seriöst och med glädje. Gillar jag! Tack till gänget som ställt upp på att på bild sprida arbetsmiljöglädje. Härligt engagagemang! April 2016.

 

Styrelseutbildning

Nytillsatt styrelse i en riksorganisation som både skulle få inblick i styrelsearbetet, få redskap att leda andra och lära känna varandra. Vi träffades vid ett par tillfällen. Augusti 2015.

 

Föredrag om förändringsledning

På Logistic Park Conference på Träcentrum i Nässjö föreläste experter inom förändringsledning, projektledning, Innovationskraft och Lean med syftet att dela erfarenheter och kunskaper om hur företag kan utveckla sina verksamheter till en bättre lönsamhet. Mitt ämne var framgångsrikt förändringsarbete. Här finns en artikel från dagenNovember 2014.

 

Föreläsning om självledarskap

På besök i ett av nätverken på Industriforum i Sverige AB. December 2013.

 

Intervju om mitt företagande

Företagarna i Jönköpings län hade en kampanj där de intervjuade olika företagare om varför man blev företagare och varför man var medlem i organisationen Företagarna. Här på Youtube finner du min ca 2,5 minuter långa intervju. Oktober 2013.