Ladda, upprätthåll och återhämta energi

energi livet paus självledarskap återhämtning Aug 01, 2023
En promenad med vänner kan ladda energi

Hur har du det med din energi? Har du koll på den så att du upprätthåller den eller faller du då och då och jobbar på att hämta åter eller...?

Många människor har en förmåga att prioritera ner sig själva när de har lite för mycket på agendan. Hoppar över promenaden och tar bilen för det går snabbare. Väljer bort träningen. Skippar fikat med kollegorna för att jobba undan. Köper hämtmat för att spara tid och ork kring matlagningen. Sover lite längre på morgonen i stället för att gå morgonrundan. Fritt fram att fylla på alla ”genvägar” vi tar för att ”spara tid och energi”. 

Det vore bättre att vi gjorde precis tvärtom. ”Nu har jag mycket om och kring mig så hur skapar jag extra energi, upprätthåller den jag har och laddar vart eftersom?”

Vi är byggda för att stressa, det är inte det stora problemet. Det är i stället att vi generellt är så dåliga på att hantera vår energi. Det handlar både om att ladda i förväg, om att upprätthålla energin och om att - när det kanske gått lite för långt - återhämta den. Pauser är viktiga, både korta enminutare och längre i form av semester och allt däremellan. Att inte hela tiden fylla på med krävande aktiviteter utan också vara ensamma med oss själva. Olika länge och på olika sätt. Andas. Finnas.

Det är dessutom inte bara ok utan viktigt att ta hand om sig själv. Att inse att man är viktig själv, att man själv är det redskap man behöver för att leva och verka. Att man faktiskt därför också ska ta hand om redskapet – andligt, mentalt, emotionellt och fysiskt.

Att gå åt sidan och ta tre djupa andetag kan vara enklaste sättet att ladda, som faktiskt inte kräver så mycket annat än att få stopp på sig själv men som ger mycket. Att prioritera promenaden i naturen på 20 minuter för att den ger så mycket syre och grundning att resten går både fortare och lättare. Att gå ifrån och fika med kollegorna en kvart för att hjärnan behöver släppa taget lite och relationer är betydelsefulla. Att laga ordentlig mat med mycket näring för att det ger mer energi att orka med och ger en piggare hjärna. Att stänga av mobilen minst en timme innan sänggåendet för att somna lättare och sova bättre. Att välja vad man läser på sociala medier och att välja bort, för att själv hantera sin sinnesfrid. Fritt fram att fylla på med egna bra strategier.

Jämför din energi med batteriåtgången i din mobiltelefon. Använder du mobilen tills att den stänger av sig själv för att batteriet tog slut och först då du laddar den? Eller laddar du den på förutbestämda tider för att den alltid ska ha batteri? Eller har du koll på batteriåtgången och laddar vid behov? Det handlar om att ha en strategi för hur man hanterar sin egen energi och därmed i förlängningen sitt liv.

Ladda innan för att vara redo att ta sig an dagen och livet. Upprätthåll genom att lägga krut på det och dem som betyder något. Återhämta genom att vila och fylla på.

Hur ser planen ut när det gäller din energi? Från vad laddar du din energi, hur upprätthåller du den och hur fyller på den?

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.