Dina röda smärtsamma minnen...

atheragramledarskap emotionellhälsa hjärnan ledarskap självledarskap May 08, 2024
Illustration av det som sker mellan händelse och reaktion

 

När det där som gjort ont gör sig påmint...

 

Vi går alla och bär på ett bagage som består av allt vi tidigare upplevt i livet. En del av det är våra minnen, det vi upplevt, tolkat och sorterat in i minnesbanken. Den påverkar dig. Den påverkar de du ska leda, om du är chef. I synnerhet de röda, smärtsamma minnena... Så jag tänkte skriva om detta i dagens inlägg.

 

Alla våra erfarenheter/minnen är kodade i vår hjärna. Man kan säga att vi går runt och bär på gröna (positiva), grå (neutrala) och röda (negativa) minnen.

 

  • Grå minnen är neutrala minnen, sådant vi har erfarenhet av men som generellt inte väcker så många känslor. Vi har alla erfarenhet av "golv" eller "dörrkarm" men om vi inte är särskilt intresserade eller lockade av dessa så är det neutrala minnen.
  • Gröna minnen är sådana minnen som vi upplever är positiva. Det är exempelvis förälskelse eller en god maträtt/doft/händelse, minnen som triggar en positiv känsla i oss. 
  • Röda minnen är sådana minnen som vi upplever som negativa. Det är exempelvis att förlora jobbet, att bli sviken av en vän, att bli utsatt, och triggar en negativ känsla i oss. 

 

Röda minnen är sådant som gjort ont på olika sätt. Existentiell smärta kan vara meningslöshet eller rotlöshet. Emotionell smärta kan vara känslomässiga uppbrott eller svek. Mental smärta kan vara att inte ha förstått något eller att ens värderingar krockat med andras i någon situation. Fysisk smärta kan vara att ha brutit benet eller blivit slagen. De flesta smärtor leder till känslor av olika slag.

 

Vad är det då som händer?

Steg 1: Något sker.

Steg 2: Det går in i vår minnesbank.

Om händelsen träffar ett grått minne så händer inte så mycket.

Om händelsen träffar ett grönt minne så kan vi få en skön känsla i kroppen. Den går ofta över ganska snabbt, om vi inte aktivt ger oss hän i den.

Om händelsen däremot träffar ett rött minne så drar det i gång hela vårt larmsystem. Våra röda minnen har en förmåga att "kroka arm" med varandra, så att inte bara ett rött minne reagerar utan flera sådana. Allt detta röda har smärtat oss på olika sätt och hjärnan vill inte uppleva det igen. Allt som triggar röda minnen är potentiella hot som måste avvärjas. Överlevnadsinstinkt, alltså.

Steg 3: Du reagerar.

 

Vet du med dig att du någon gång fått en helt oproportionerlig reaktion på något? Då är det med största sannolikhet så att det som hände triggade ett rött minne i dig.

Har du någon gång sagt eller gjort något som du tycker att du fått en helt oproportionerlig reaktion på av någon annan? Troligen samma sak, du har träffat ett rött minne.

 

Det här är en anledning till att det är så viktigt att vi alla bearbetar och hanterar smärtor som sker i livet. För vi bär med oss vår minnesbank genom livet och den påverkar våra tolkningar och reaktioner på saker och ting.

 

 

(Bilden är komponerad av Margareta Carlsson.)

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.