AI och framtidens ledarskap?

ai arbetsmiljö ledarskap självledarskap Feb 22, 2024

 

AI och framtidens ledarskap - vad krävs? Fem ting jag tycker att du ska klura på.

En för mig som ledarskapskonsult ständig aktuell fråga är vad Framtidens ledarskap innefattar, eftersom jag ”bygger chefer och ledare” som ska verka både nu och framåt och odla det organisationerna behöver.

I morse var jag på ett riktigt bra föredrag på JSC it-partner AB om AI med Petter Jacobs och Ken Larsson (båda på bilden). Information, tips och frågor framåt. Hur nyttjar vi möjligheterna på bästa möjliga säkra sätt?



Efter reflektion ser jag fem frågor som viktiga i ledarskapet när det gäller AI framåt:

  • Vi behöver generellt öka medarbetares kunskap om hjärnan, beteenden och vanor för den här förändringen kräver självledarskap för nya arbetssätt.
  • Vi behöver öka dialogen kring normer och normkritik. Ex: du ber AI skapa en bild av en människa. Då får du med största sannolikhet en vit normalviktig man. Om du ska ha mångfald i bilderna så måste du prompta för det och då behöver förmågan till det och normkritiskt tänkande öka.
  • Träna systemtänk. Hur sitter allt ihop? Både i eget arbete och i kultur och organisation som helhet.
  • Reflektioner och överenskommelser kring hur sparad tid bäst används för att öka välbefinnande, strategiskt tänk, lärande och innovation - inte trycka in massa mer… Viktigt för nationens mående, detta.
  • Policy för AI - vad ska, får och bör anställda göra, och inte? Gäller både programvaror, säkerhet och gemensamma arbetssätt.

(Källkritik tänker jag att vi väl redan tränat på?)


Hur går dina reflektioner kring AI och ledarskap?

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.