Bekräftelsebias...

arbetsmiljö atheragramledarskap attityd kommunikation ledarskap livsstrategier människan perspektiv Jun 18, 2024
Bild av bekräftelsebias

 

Varför är det så svårt för människor att ändra åsikt? 
Möt bekräftelsebias!

 

En kognitiv bias är ett sätt hjärnan fungerar på. Den ger ett synsätt och en tolkningsmetod. Den kan ge en skev verklighetsuppfattning, vilket i sin tur kan leda till irrationella beslut. Bekräftelsebias (också kallat konfirmationsbias) är en sådan kognitiv bias.

Bekräftelsebias innebär att vi människor har en tendens att vara selektiva i vår uppmärksamhet, medvetet eller omedvetet, så att vi bara tar in sådan information som bekräftar vår egen övertygelse. Vi söker upp, ser och tolkar information som bekräftar våra åsikter och undviker det som går i strid mot dem. Tar in mer av det vi redan gillar och tycker, helt sonika.

På det sättet cementeras uppfattningar vi redan har.

 

 

Se bilden. Tänk dig att du står och gör något. Kim kommer in, ställer sig bredvid dig och gör samma sak.

  • Du tycker inte om Kim, som lägger sig i saker och ting, det är din åsikt om Kim. Nu kommer du att uppleva Kim utifrån den åsikten. Mer eller mindre omedvetet tolkar du det Kim gör negativt (”typiskt Kim att lägga sig i”). Du tycker dig ha fått bevis för att Kim är precis så dum som du tycker.
  • Du gillar Kim, som du tycker är rar och hjälpsam. Kim agerar på samma sätt som i exempel 1. Du upplever Kim utifrån den åsikt du har och tolkar det Kim gör positivt (”snällt av Kim att hjälpa mig”. Du tycker dig ha fått bevis för att Kim är precis så snäll som du tycker.

 

Vi lever alla med bekräftelsebias men det skapar en del problem för oss, när vi tror att andra människor ÄR på det sätt vi UPPLEVER dem.

Jämför det du läser på t.ex. sociala medier när olika läger har åsikter i olika frågor. Finns dialog med ömsesidigt lärande? Eller är det debatt där alla står fast vid och blir allt mer övertygade om sin egen sanning?

 

Hur förhåller du dig själv till dina egna tolkningar, sanningar och övertygelser? Har du provat att gå in på jobbet, i familjen, i andra relationer och titta på människor som om det var första gången du träffade dem? Gör det. Öva dig i att byta perspektiv, se saker med fräscha ögon. Det tjänar både du och världen på.

 

(Bilden är skapad av Margareta Carlsson.)

 

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.