Det finns inga måsten

atheragramledarskap attityd energi feedback hjärnan kommunikation ledarskap livet människan perspektiv självledarskap vanor Jan 18, 2024
Man ser stressad ut

 

"Måste" är ett stresspåslag-ord, brukar jag säga. Det finns inga "måsten". Lyssna på när du själv använder ordet "måste" och fundera på vad det egentligen är du säger till dig själv. Och till andra.

Det finns däremot vill, bör och ska.

 

Vill handlar om visioner, ambitioner och målbilder. Vem vill du vara? Hur vill du leva? Vad vill du uppnå?

Bör handlar om värderingar. Vad anser du är rätt sak att vara och/eller göra i olika situationer och sammanhang? Vad anser du att du bör göra i olika lägen?

Ska handlar om åtaganden. Vad är det du har lovat? Dig själv och andra. Vad har du åtagit dig att göra?

 

Du måste exempelvis inte gå till jobbet. Däremot kanske du vill det för du gillar ditt jobb, eller du ska det för du har skrivit på ett anställningskontrakt och åtagit dig jobbet, eller du bör göra det även om du känner dig lite seg idag för att vara "lite seg" är ingen anledning att stanna hemma.

Du behöver inte delta på den stora släktträffen. Vill du? Varför? Bör du? Varför? Ska du? Varför?

Samma sak med att betala hyran. Eller städa. Eller träna. Eller... välj själv.

 

Det är stor skillnad i energi på att säga till sig själv "nu vill jag..." jämfört med "jag måste...". Du tvingar själv in dig i ett hörn och där vill ingen vara. "Nobody puts baby in a corner." Du behöver inte tränga in dig själv där heller. Tala till dig själv på ett konstruktivt sätt med ord som du själv har kommando över - det är du som bestämmer i ditt liv.

 

Jag passar på att skriva att du också ska se upp med att tala om för dig själv (och andra) vad du inte vill. Hjärnan kan substantiv och verb. Om jag nu säger att du INTE får tänka på ett grönt äpple, vad tänker din hjärna på då. Eller INTE tänka på att hoppa hage, vad ser du framför dig då? Träna på att uttrycka vad det är du vill för att hålla hjärnan i rätt fokus.

 

Livet går i vågor. Det är en ständig träning, detta. Lycka till!

 

(Bild: Pixabay/Engin_Akyurt)

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.