Känner du till Motivationsskalan?

atheragramledarskap ledarskap motivation prestation Mar 26, 2024
Kvinna klättrar på bergsvägg

 

Vad är det egentligen som driver människors motivation? Numera finns det massor av forskning på det området, ur en mängd olika perspektiv.

 

Bakgrund: Self-Determination Theory – SDT (Självbestämmandeteorin – SBT) är en s.k. makroteori (ser på helheten och analyserar faktorer som påverkar i stort) som bygger på andra teorier som exempelvis Cognitive Evaluation Theory, Social Cognitive Theory och Competence Motivation Theory.

Med grunden i SDT har psykologerna Edward L. Deci och Richard Ryan utvecklat forskning kring skillnaderna mellan inre och yttre motiv. De lade fram tre behov människan har som driver motivation:

  • kompetens - att kunna och klara av
  • autonomi - att bestämma själv
  • tillhörighet - att vara med socialt i en grupp

Utifrån de teorierna har modellen Motivationsskalan uppstått. Den tänkte jag berätta om idag. Min beskrivning utgår från ledarskapsforskaren Stefan Söderfjälls beskrivning i boken ”Behovsanpassat ledarskap” (vilket för övrigt är en bra bok som jag gärna rekommenderar).

 
Till vänster finns ”Ingen motivation” och då sker heller inte så mycket... Vi lägger inte mer tid på den spalten.

 

I kommande två spalter har vi ”Kontrollerad motivation”. De drivs av yttre faktorer.

Yttre motivation” handlar om piska och morot. ”Ge mig din plånbok annars skjuter jag” är exempel på piska. Det finns en konsekvens man inte vill ha. Om det sen visar sig att det är en vattenpistol så kanske konsekvensen inte blir så stor och då vill jag inte ge bort min plånbok. Morot kan vara ”Om du gör X så får du 100 kronor”. OK, jag vill ha konsekvensen pengar så jag ställer upp. Sen visar det sig kanske att jag inte får de där pengarna, dvs. konsekvensen försvinner, och då vill jag inte göra X heller.

Nästa steg är ”introjicerad motivation”. Visserligen kommer känslan inifrån oss men den är ditplacerad av sådant vi fått med oss i bagaget, skulle man kunna säga. ”En bra människa ställer upp”, ”så gör man inte” och liknande. Här motiveras jag kanske av ett göra på ett visst sätt ”annars får man skämmas” men om konsekvensen skämmas försvinner (eller så spelar det kanske ingen roll vad jag gör, jag får skämmas ändå…) så försvinner också motivationen.

 

I de högra spalterna finner du ”Autonom motivation”. Dessa drivs av inre faktorer.

Integrerad motivation” kan för all del också komma utifrån i form av värderingar vi fått med oss hemifrån eller ideal att leva upp till, men här har jag ändå själv fattat ett beslut att leva efter dessa värderingar och ideal då de fungerar för mig och driver mig. Samtidigt finns konsekvens även här: om jag gör så här så stämmer det överens med mitt högre syfte, men om det högre syftet försvinner så tappar jag också motivationen, även om jag kanske håller ut längre.

Det som mest motiverar oss människor är ”inre motivation”. Tänk dig en situation när du gjort något och kom in i flow. Du har roligt, du är intresserad, du upptäcker och utforskar och leker fram det du gör – på arbetet eller privat. Det finns ingen konsekvens så det finns inget som kan tas bort och därmed sänka motivationen heller. Tiden försvinner och du är här och nu.

 

För oss som människor, och för chefer och ledare, gäller det att sträva efter så mycket autonom motivation som möjligt. Vad är det som driver din egen autonoma motivation? Vad tycker du är viktigt? Vad tycker du är roligt? Vad tycker dina medarbetare är viktigt och roligt?

Det är omöjligt att bara göra det som var och en anser vara viktigt och roligt hela tiden på en arbetsplats. Det kommer alltid att finnas saker man bara ska göra. Det är kanske inte kul att skriva sin tidrapport men det ska ändå till om man ska få ut sin lön och arbetsgivaren fullfölja arbetsmiljöansvar. Som ett exempel. Om man utöver det ändå kan klura ut vad alla tycker är viktigt och roligt och ha dialogen utifrån det, koppla arbetsuppgifter till det, så ökar motivationen.

Att klura på en stund.

 

Och du, om du vill klura tillsammans genom coaching eller exempelvis ha workshop på temat så hör av dig!

 

(Bild: Pixabay/kmarius)

Känner du igen texten? Jag har skrivit om Motivationsskalan på Solberga station AB:s blogg tidigare, så om du följer den så kan det vara därför du känner igen den.

 

 

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.