Ledarskap och/eller management?

atheragramledarskap ledarskap ledning management organisation Sep 20, 2023
Bild över ritning.

Det är inte alltför ovanligt att jag ser olika bilder, texter och inlägg på sociala medier som ställer upp ledarskap/leadership som motsats till management. Varför? I min värld är det två ting som behöver varandra. Låt mig utveckla.

Management handlar om att styra, hantera och förvalta. Det behöver vi. Gentemot oss själva, i vårt liv och i vår privata ekonomi. I organisationer, både i privat och offentlig sektor, för att följa lagar, vårda det goda och hålla det onda stånget. Det handlar om grundläggande ordning. Allt är inte föremål för egna val. I ett samhälle, såväl som i företag och organisationer, så finns regler att förhålla sig till – oavsett vad man som person tycker om dem. Arbetsmiljölagstiftning, arbetsrätt och Diskrimineringslagen är några exempel. Ett annat är ägarnas direktiv (både i privatägda och i samhällsägda organisationer) om vad verksamheten ska ägna sig åt och åt vilket håll den ska gå. Det betyder inte att management behöver vara ”hårdhänt” eller stelt. Tvärtom så är bra management till stöd för alla i verksamheten.

Ledarskap handlar om att odla och upprätthåll energi och motivation hos människorna i organisationen. Om att påverka och möjliggöra för människor att med individuella och gemensamma ansträngningar bidra till effektivitet och till att man når delade mål och framgång i den organisation de befinner sig i. Transformerande/transformativt ledarskap - som forskning visar ger bäst effekt både individers utveckling och organisatoriska resultat - handlar om individens tillväxt och om att vara möjliggörare, visa omtanke och skapa förståelse och meningsfullhet. Om vi ska göra något bra tillsammans så är chansen till det större om vi alla är med på tåget och känner engagemang i det vi gör. Ledarskap har inte med position att göra, det kan vem som helst utöva och träna för att bli bra på.

För mig finns inte ”ledarskap eller management” för de förutsätter på olika sätt varandra. Det handlar om ledarskap OCH management. Vi behöver hållfasthetsberäkna och ha en ritning att utgå från när vi ska bygga en godkänd och säker byggnad och vi behöver kunskap och engagemang för att bygga bra tillsammans. Hur tänker du?

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.