Salutogena och patogena perspektiv

arbetsmiljö atheragramledarskap friskfaktor hälsa perspektiv riskfaktor säkerhet Feb 29, 2024
Utblommad maskros i närbild

 

Vad fokuserar du på? Vad söker du efter?

Vad fokuserar du på och söker du efter när de gäller arbetsmiljön?

 

Du som följt med mig ett tag vet att jag brukar prata om vårt friska och vårt sjuka öga.
(Det har jag skrivit ett separat blogginlägg om här.) Jag skulle kunna prata om vårt salutogena och vårt patogena öga också. Båda handlar om perspektiv och val av fokus. Skillnaden är att det friska och sjuka ögat är en fråga om val av attityd till sig själv, andra och livet. Salutogena och patogena perspektiv gäller alltid parallellt när vi pratar arbetsmiljö.

 

När vi fokuserar på sådant som skapar hälsa, då har vi ett salutogent perspektiv. Vi pratar om "friskfaktorer". Vi söker efter det som gynnar hälsa och välmående hos individen, i gruppen och i organisationen. Vi söker efter styrkor, goda exempel, framgångsrika handlingar och aktiviteter som vi kan upprepa för att skapa hållbara goda ageranden och lösningar.

När vi fokuserar på det som skapar sjukdom och ohälsa, då har vi ett patogent perspektiv. Då pratar vi om "riskfaktorer". Så söker vi det som kan skada oss, som kan orsaka olycksfall eller göra oss sjuka. Vi har traditionellt fokuserat på det på arbetsplatser och det är en del av grunden när man jobbar med arbetsmiljö.

 

Arbetsmiljöarbete idag handlar om dem båda. Om att odla friskfaktorer och hantera riskfaktorer. Det är viktigt att ha koll på de faror som finns och ordna skydd mot dem. Lika viktigt är det att ha en ambition om något, vara på väg mot något, och det är där friskfaktorerna kommer in i bilden, att sträva efter.

 

Vad fokuserar du på där du arbetar?

 

Och du, det finns en massa kunskap om friskfaktorer och vad vi människor mår bra och presterar väl utifrån. Vill du veta mer om det så hör av dig.

 

(Bild: Pixabay/Briam-Cute)

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.