Beteenden och konsekvenser

arbetsmiljö attityd dialog feedback friskfaktor kommunikation kultur ledarskap psykologisktrygghet återkoppling Sep 20, 2023
Ge tummen upp

Kan folk inte bara göra som du vill? Eller, kan folk inte bara göra som man ska?

Tänkt den tanken någon gång? Det har vi alla så jag tänkte att jag skulle skriva lite om beteenden här.

Inom socialpsykologin brukar man säga att vi människor agerar gentemot andra utifrån den mening de har för oss. Uppåt 80 % av våra beteenden styrs av vilken konsekvens de får. Exempel på konsekvenser är uppföljning, feedback, belöning/sanktion och påminnelser.

Positiva konsekvenser nära i tid har störst effekt på våra beteenden. Jag brukar säga att ”det går 5 bra på 1 dålig” – vi behöver ösa på med att ge positiv återkoppling på allt bra vi själva och människor omkring oss är och gör, fortlöpande i vardagen. Förstärka önskade beteenden, beteenden som har positiv påverkan på ett önskat resultat. Observera att jag nu avser konstruktiv återkoppling, inte smicker och beröm i största allmänhet - det handlar om att träna sig i att se allt det goda människor är och gör hela dagarna och återkoppla på det, för människor är och gör mycket bra och rätt hela tiden.

Arbeta med konkreta beteenden, bryt ner dem i handlingar. Om man till exempel vill öka mod hos sig själv eller i organisationen så behöver man definiera vad ”mod” är och hur det ser ut i handling. Mod kan då vara att våga fråga när man inte förstår, våga säga till en kollega när man ser att den gör något som inte är ok, våga föreslå okonventionella lösningar eller våga prova nytt och gå utanför komfortzon för att lära. Då är det dessa handlingar man odla, bekräfta och berömma sig själv och andra för.

Vilka beteenden vill du ha hos dig själv? Hur odlar, bekräftar och berömmer du dig själv för att nå dit? Det är dina beteenden som i slutänden är de som formar ditt liv.

Vilka beteenden behövs i organisationen? Hur odlar, bekräftar och berömmer du dig och andra för att odla det? Det är beteendena och aktiviteterna i organisationen som skapar de resultat man får, både avseende verksamheten och kulturen.

Viktigt att fundera kring en stund.

Om du vill ha bollplank, eller kanske ha en workshop, kring beteenden så känn dig alltid välkommen att höra av dig.

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.