Coaching och personlig utveckling

Jag kan bara styra det jag Àr medveten om.
Det jag Àr omedveten om, styr mig
.
(John Whitmore,  pionjÀr inom coachingbranschen)

 
Oscar Wilde lĂ€r ha sagt ”Var dig sjĂ€lv. Alla andra Ă€r redan upptagna.” Är du den eller dĂ€r du vill vara? PĂ„ jobbet eller i livet. Om inte, hur ska du förflytta dig? Leder du verksamhet som inte Ă€r dĂ€r den bör vara? Man vet inte alltid vad man vill, bör eller ska vara/göra, och om man vet det sĂ„ det ibland oklart hur... DĂ€r kommer professionell coaching in i bilden; klargöra bĂ„de vad och hur och vĂ€xa pĂ„ vĂ€gen.

Det sÀgs att tiden förÀndrar saker, men man mÄste faktiskt Àndra dem sjÀlv.
(Andy Warhol)

Om vi tar helhetsgrepp kring vĂ„rt varande, vĂ„ra beteenden och vĂ„ra aktiviteter, aktivt reflekterar, trĂ€nar och lĂ€r,  sĂ„ utvecklar vi vĂ„r kompetens och mĂ„lgĂ„ng – pĂ„ livets och arbetets alla omrĂ„den. Att göra det ensam Ă€r dock inte alltid sĂ„ enkelt. Jag erbjuder dig ett kostnadsfritt första samtal. NĂ€r du vill ha sĂ„vĂ€l stöd som utmaning - hör av dig!

Vad tycker mina kunder? Omdömen om mig finns pÄ sidan "Referenser" under "Om mig".

Executive coaching

Executive coaching – chefscoaching – Ă€r en del av chefsstöd och ledarskapsutveckling. Det Ă€r coaching av chefer i organisationens ledning: företagsledare, kommunchefer, chefer i ledningsgrupp men ocksĂ„ operativa chefer i första linjen och exempelvis produktionsledare. Temat för coachingen Ă€r alltid kopplat till uppdraget och prestationen i chefens professionella roll och sammanhang och det finns alltid en organisation som stĂ„r bakom klienten som ”kund/bestĂ€llare” med en klar definierad roll och funktion.

NÀr du vill möta ett utmanande och stöttande kompetent bollplank utan egenintresse i den egna organisationen antingen för att du eller din organisation befinner sig i en förÀndringssituation eller för att fortlöpande reflektera kring arbete, roll och verksamhet. DÄ ska du höra av dig till mig. Jag hjÀlper dig i att öka styrka, upprÀtthÄlla energi och finna för dig rÀtt vÀg framÄt.

DuoCoaching

Att odla samverkan Ă€r en förutsĂ€ttning för att organisationen ska fungera optimalt, liksom mĂ„l och strukturer för vĂ€l fungerande samarbeten. Att bĂ„de lĂ„ta varje person vara och göra sitt bĂ€sta och samtidigt ha ett tydligt ”vi” att samlas kring och driva. DuoCoaching fokuserar pĂ„ just det; samarbetet. Inte pĂ„ individerna i sig utan pĂ„ det gemensamma ”vi” som ska verka. I processen utvecklas bĂ„de duon och individerna. Det handlar om att "jobba ihop sig".

En duo kan vara tvÄ personer i delat/gemensamt ledarskap, en överordnad och en underordnad, en linjechef och en projektledare eller tvÄ kollegor. DuoCoaching anvÀnds med fördel proaktivt för ökad samverkan i duon och kan ocksÄ anvÀndas vid samarbetsproblem eller vid introduktion av nya medarbetare. Vinster Àr ökad strategisk ledning, ökat engagemang, bÀttre feedback och effektivare samarbete.

KarriÀrcoaching

Vill du komma vidare i ditt yrkesliv? Byta jobb? Skapa en förĂ€ndring dĂ€r du Ă€r? Ta nĂ€sta kliv i din karriĂ€r? KĂ€nna mer arbetsglĂ€dje? Funderar du kring vad du vill jobba med, utbilda dig inom eller kanske starta företag? Vad Ă€r egentligen viktigast för dig nĂ€r det handlar om din karriĂ€r och ditt arbetsliv – kollegorna, arbetsuppgifterna, lönen
? Har du svĂ„rt att skapa ordning i dina tankar kring ditt arbetsliv och finna lĂ€mpliga vĂ€gar framĂ„t? Det finns en bra vĂ€g för alla. Inom karriĂ€rcoaching kan du öka och fördjupa egen förstĂ„else för din situation, din önskade framtid, fĂ„ hjĂ€lp att göra egna val och nĂ„ din önskade framtid inom arbetslivet. KarriĂ€rcoaching bygger pĂ„ dina egna vĂ€rderingar, din kompetens, styrkor och potential. Vi startar med ett inledande kartlĂ€ggningssamtal och sedan lĂ€gger vi upp processen utifrĂ„n dina individuella behov. Du fĂ„r dĂ€refter stöd av oss genom coachingsamtal och praktiska verktyg. I vĂ„r karriĂ€rcoaching anvĂ€nder vi den beprövade Newstartmodellen som bestĂ„r av de tre stegen InĂ„t, UtĂ„t och FramĂ„t. Hör av dig sĂ„ berĂ€ttar jag mer.

Kognitiv NPFCoaching

NPF stĂ„r för neuropsykiatriska funktionsnedsĂ€ttningar vilket innefattar diagnoser som exempelvis ADHD, ADD, autismspektrum, OCD och Tourettes syndrom. Även tidigare diagnosen Aspergers syndrom.

Alla mÀnniskor har funktionsvariationer. Vi har exempelvis alla olika förmÄga att sÀtta ord pÄ vad vi tÀnker, Àr olika bra att förestÀlla oss saker och ting och har olika förmÄga att hantera sociala sammanhang. För vissa Àr dock utmaningarna större Àn för andra vilket kan leda till utredning och diagnos.

Kognitiv NPFCoaching Àr specialanpassad coaching för individer med en NPF-diagnos och handlar bland annat om att Ästadkomma paradigmskiften, dvs. byten av tanke- och beteendemönster. Fokus Àr pÄ att finna, odla och öka de egna styrkorna och finna, trÀna och utveckla strategier för de delar som Àr mer utmanande. Det kan ocksÄ handla om att vara i rÀtt omgivning, dÀr man gör sig som bÀst.

Livet behöver inte vara en stÀndig kamp. Hör av dig.

Andlig Coaching

”Att vara andlig Ă€r att hĂ€vda rĂ€tten att vara, kĂ€nna och fullt ut uppleva, utan att i förvĂ€g ha bestĂ€mt vad eller hur. Det Ă€r att ha en nyfikenhet och ett sökande utan förutfattade meningar – ett förhĂ„llningssĂ€tt som kan leda till ett helt annat perspektiv pĂ„ sig sjĂ€lv och vĂ€rlden.”
(Lee Seger)

Existentiell hÀlsa Àr ett av fyra omrÄden att ta hÀnsyn till bÄde gÀllande personlig hÀlsa och organisatorisk hÀlsa. Syfte, meningsfullhet, anknytning och samhörighet. Genom tio samtal funderar vi tillsammans pÄ vad som finns mer, och vad det innebÀr att tro utan att sÀkert veta. Vi pratar om vad andlighet Àr, om tacksamhet och tillit. Vi fördjupar oss i nÀrvaro och vÄra inre rum. Hur det Àr att vara vÀgledd och i balans, och hur du kan anvÀnda kroppen som din vÀgvisare. Efter dessa tio samtal kommer du garanterat vara pÄ en annan plats i ditt liv, dÀr en fördjupad trygghet, magi och glÀdje fÄr ta större plats. Som Andlig Coach hjÀlper jag dig att hitta ett nytt, ditt eget, förhÄllningssÀtt till livet. Intresserad? Hör av dig sÄ berÀttar jag mer. Du kan ocksÄ lÀsa mer hÀr.

Teman för personlig utveckling

Livet Àr fullt av utmaningar. Hur möter du dem? I vilket skick? Personlig utveckling handlar om att veckla ut sidor av sig sjÀlv. Vad kommer du med? Attityd och mindset. Egenskaper, fÀrdigheter och kunskaper. VÀrderingar, mÄl och ambitioner. Strategier för att hantera det dÀr bagaget vi alla har. UtifrÄn det och de egna behoven bygga upp sina dagar för att landa i den bÀsta vÀgen framÄt för just en sjÀlv.

"Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet." Ett citat av den svenska författaren Stig Johansson. Oavsett vad livet har i beredskap för dig sĂ„ blir det vad du gör det till. Det Ă€r som förmedlats av Anne Frank i hennes berömda dagbok som beskriver hennes upplevelser under andra vĂ€rldskriget: ”TĂ€nk sĂ„ underbart att ingen behöver vĂ€nta ett enda ögonblick innan de börjar med att göra vĂ€rlden bĂ€ttre pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.” Det börjar med dig sjĂ€lv.

Du finner fyra exempel pÄ omrÄden man kan jobba med hÀr nedanför. Det krÀver Àrlighet och mod att jobba med sin egen tillvÀxt. Det har du! Hör av dig.

 

Ditt vÀlbefinnande

VÄrt vÀlbefinnande har fyra delar: andlig hÀlsa, emotionell hÀlsa, mental hÀlsa och fysisk hÀlsa. De första tre yttrar sig ofta som symptom i den fjÀrde.

För god hÀlsa behöver man ta helhetsgrepp, ha lite systemtÀnk, och se hur olika delar pÄverkar varandra.

Vill du mÄ bÀttre? Hör av dig. 

Ditt sjÀlvledarskap

Man behöver kÀnna sig sjÀlv för att kunna leda sig sjÀlv. 

OmrÄden att titta nÀrmare pÄ kan dÄ vara: Identitet och sjÀlvbilder. Attityd och mindset. VÀrderingar och motivation. Visioner pÄ olika livsomrÄden. Vanor, sjÀlvkontroll och disciplin.  Omgivning. SjÀlvutveckling. Strategier kring förÀndring. Och mod!

Vill du ha bÀttre styr pÄ dig sjÀlv? Hör av dig.

Din personliga effektivitet

"Personlig effektivitet" handlar om att anvÀnda sina resurser sÄ att man fÄr ut det bÀsta av saker och ting, inte bara pÄ kort sikt utan lÄngsiktigt hÄllbart.

Det du vill, bör och ska (inte mÄste) tillsammans med din tid tid och din energi behöver ligga till grund för hur du sedan prioriterar och handlar. Det i sin tur formar ditt liv.

Vill du jobba och leva smartare? Hör av dig.

"Ditt personliga varumÀrke"

MÀnniskor Àr inga varumÀrken, jag börjar med att sÀga det. DÀremot finns det verktyg kring varumÀrke, kommunikation och retorik som Àr bra Àven nÀr man funderar över sin egen image och det rykte man har.

Vad och hur vill du vara? Hur vill du att mÀnniskor ska uppfatta dig? Vad vill du att mÀnniskor ska kÀnna, tÀnka och tycka nÀr de möter dig? Gör de det?

Vill du fila pÄ din tydlighet? Hör av dig.

Analyser som verktyg

Ibland Àr det bra att reflektera över sig sjÀlv med hjÀlp av verktyg.

Motivator mÀter motivationsdimensioner och Àr en drivkraftsanalys som visar pÄ vad som driver olika individer och hur dessa olika drivkrafter pÄverkar varandra. Ingen drivkraft stÄr för sig sjÀlv, de interagerar alla med varandra pÄ olika sÀtt. Om jag förstÄr vad som driver mig sÄ kan jag i högre grad idka sjÀlvledarskap och maximera min prestation. Jag kan ocksÄ parera det som drÀnerar mig pÄ energi.

DISC Àr ett av vÀrldens mest anvÀnda beteende- och kommunikationsverktyg som anvÀnds i syfte att öka sjÀlvkÀnnedom och förmÄga till flexibilitet och anpassning i den egna kommunikationen, för att underlÀtta och förbÀttra interaktion mellan mÀnniskor. Det handlar inte om att sortera mÀnniskor i fack utan om att fÄ ett perspektiv att utgÄ frÄn för vidare reflektion. DISC-analyser kan göras ur olika perspektiv, exempelvis ledarskap, försÀljning, arbete eller socialt. Analyser kan Àven göras i form av samarbetsprofiler för duo/par eller grupp/team.

DISC som vetenskaplig metod Àr ifrÄgasatt men min erfarenhet visar att som sjÀlvskattning av beteende och underlag för dialog kring olika riktningar i vÄr kommunikation kan det vara ett utmÀrkt verktyg.

#coaching #executivecoaching #ledarskapscoaching #duocoaching #karriÀrcoaching #npfcoaching #andligcoach #personligutveckling #personligmognad #hÀlsa #vÀlbefinnande #prestation #ambition #personligeffektivitet #sjÀlvledarskap #transformation #DISC #Motivator