Hälsa idag på Världshälsodagen

arbetsmiljö atheragramledarskap emotionellhälsa existentiellhälsa fysiskhälsa hälsa ledarskap mentalhälsa organisatoriskarbetsmiljö personligutveckling perspektiv självledarskap välbefinnande Apr 07, 2024
En bild som symboliserar hälsa

 

Idag är det Världshälsodagen

Det är en dag som instiftats av Världshälsoorganisationen WHO. Idag slår jag ett slag för hälsan.

Vad är då egentligen hälsa? WHO har den här definitionen:

 

Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom.

 

Hälsa har många aspekter. Vi kan vara fysiskt friska men inte tycka att vi mår bra. Vi kan ha en fysisk åkomma och ändå tycka att vi mår riktigt bra. Det där med välbefinnande är en komplex apparat…

Det är bra med systemtänk när det gäller hälsa och välbefinnande. Man behöver ta sig an hälsa ur olika perspektiv.

 

 

På den här bilden har jag ritat den personliga, individuella, hälsans fyra perspektiv och vad som kan ingå i dessa.

 

 

På den här bilden finner du systematiskt hälsoarbete på arbetsplatser, dessas fyra perspektiv och vad som kan ingå i dessa.

 

Som du ser är principen densamma vare sig man strävar efter att odla egen hälsa och känna välbefinnande som det är om man vill göra det i en organisation.

 

Vad behöver just du för att odla hälsa och välbefinnande? Hur planerar du ditt liv i förhållande till det? Vilka vanor tränar du in som gynnar hälsa och välbefinnande?

Vad behöver din arbetsplats för att odla hälsa och välbefinnande? Hur organiserar du jobbet i förhållande till det? Vilka vanor tränar ni in som gynnar hälsa och välbefinnande?

 

Idag på Världshälsodagen så önskar jag dig en alldeles extra god hälsa!

 

 

Vi håller kontakten!

Vill du få tillgång till fler blogginlägg i din mejlbox? Minst en gång i kvartalet skickar jag ett mejl med inspiration och nyheter. Det kan vara texter kring ledarskap, arbetsmiljö, personlig utveckling eller tips av olika slag. Det kan också vara information om ny lagstiftning eller information om öppna kurser. Du som är intresserad är varmt välkommen att lämna din mejladress här. Genom att registrera dig ger du samtycke till att jag sparar ditt namn och din mejladress så att jag kan skicka ut nyhetsbrevet. Du kommer att få ett mejl där du bekräftar din prenumeration. Här är länk vår Integritetsskyddspolicy.